Kawa rozpuszczalna - aromatyczna trucizna??
,,Ciężko doszukiwać się w kawie rozpuszczalnej dbałości o jakość, wyjątkowego smaku czy przyjemności z procesu parzenia. Ten rodzaj kawy ma być po prostu szybki... ale czy zdrowy??"
Odpowiedź na to pytanie nie należy do najprostszych...
W związku z tym, że kawa rozpuszczalna to ekstrakt kawy naturalnej, ich wpływ na zdrowie nie będzie się diametralnie różnił. Przeanalizujmy jednak składniki, które mogą wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie.
I. Kofeina:
Przyjmuje się, że filiżanka kawy naturalnej zawiera ok. 120 mg kofeiny, a rozpuszczalnej ok. 65 mg. Są to jednak wartości orientacyjne, ponieważ wiele zależy od rodzaju kawy i sposobu jej przygotowania. Pewne jest natomiast, że mniejsza zawartość kofeiny = mniejsze działanie "energetyczne".
II. Kalorie:
Obiegowa opinia mówi, że kawa rozpuszczalna jest bardziej kaloryczna niż naturalna.
Nie do końca można się z tym jednak zgodzić...
Filiżanka kawy rozpuszczalnej przygotowanej z jednej łyżeczki (2g) to ok. 2 kcal, czyli tyle samo co w kawie naturalnej. Zupełnie inaczej kwestia kalorii przedstawia się w przypadku napojów ,,3 w 1". Jedna saszetka zalana wodą dostarcza nawet do 80 kcal! Czym to jest spowodowane? Oczywiście dodatkami w postaci śmietanki i cukru.
III. Przeciwutleniacze:
Związki przeciwutleniające odgrywają ogromną rolę w ochronie zdrowia człowieka - redukują stres oksydacyjny, zmniejszają ryzyko nowotworów, chorób serca i chorób neurodegeneracyjnych.
Według obiegowej opinii kawa rozpuszczalna jest pozbawiona przeciwutleniaczy w wyniku procesu produkcji. A jak jest naprawdę? Okazuje się, że kawa ta nie tylko nie jest pozbawiona przeciwutleniaczy, ale może zawierać ich nawet dwa razy więcej niż kawa naturalna!
Według obiegowej opinii kawa rozpuszczalna jest pozbawiona przeciwutleniaczy w wyniku procesu produkcji. A jak jest naprawdę? Okazuje się, że kawa ta nie tylko nie jest pozbawiona przeciwutleniaczy, ale może zawierać ich nawet dwa razy więcej niż kawa naturalna!
IV. Cholesterol:
Kawa naturalna zawiera nieco więcej cholesterolu niż kawa rozpuszczalna, może się ona zatem bardziej przyczynić do podwyższania jego poziomu we krwi. Warto jednak zaznaczyć, że wpływ kawy - zarówno jednej, jak i drugiej - jest znikomy.
V. Składniki mineralne:
Porównując zawartość pierwiastków w kawie rozpuszczalnej i naturalnej, okazuje się, że kawa rozpuszczalna zawiera zarówno więcej korzystnych dla zdrowia składników (np. wapń, magnez, cynk, mangan), jak i metali ciężkich (np. glin, nikiel). Mówi się, że filiżanka kawy naturalnej pokrywa 0,3% przeciętnego dziennego spożycia, a kawy rozpuszczalnej - 0,6%. To więcej, ale nie na tyle, żeby mówić o kawie rozpuszczalnej jako źródle niklu.
Kawa naturalna zawiera nieco więcej cholesterolu niż kawa rozpuszczalna, może się ona zatem bardziej przyczynić do podwyższania jego poziomu we krwi. Warto jednak zaznaczyć, że wpływ kawy - zarówno jednej, jak i drugiej - jest znikomy.
V. Składniki mineralne:
Porównując zawartość pierwiastków w kawie rozpuszczalnej i naturalnej, okazuje się, że kawa rozpuszczalna zawiera zarówno więcej korzystnych dla zdrowia składników (np. wapń, magnez, cynk, mangan), jak i metali ciężkich (np. glin, nikiel). Mówi się, że filiżanka kawy naturalnej pokrywa 0,3% przeciętnego dziennego spożycia, a kawy rozpuszczalnej - 0,6%. To więcej, ale nie na tyle, żeby mówić o kawie rozpuszczalnej jako źródle niklu.
Podsumowując...
Kawa rozpuszczalna wykazuje zarówno korzystne, jak i niekorzystne działanie dla zdrowia. Zresztą podobnie jak w przypadku kawy naturalnej.
Niezdrowe są głównie tzw. napoje kawowe ,,2 w 1" i ,,3 w 1".
To w stosunku do nich zachowajmy szczególną ostrożność!
Oj tak takie 2w1 i 3w1 to prawdziwa zgroza.
OdpowiedzUsuńKochana kawę to ja lubię lecz każdego dnia jej nie piję. W dobrym towarzystwie lub na tarasie zawsze smakuje najlepiej. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa uważam że wszystko jest dla ludzi z umiarem oczywiście :) natomiast kawy 2w1 i 3w1 nie lubię :)
OdpowiedzUsuńNie pijam kawy, ale moi rodzice ją uwielbiają - ale oni to tylko piją taką z ekspresu, ziarnistą świeżo zmieloną. Tych w saszetkach 2w1 itp unikają jak ognia
OdpowiedzUsuńMy kochamy kawkę! ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę rozpuszczalną <3 ale od czasu do czasu mam smaka na naturalną :) ale tych 2 lub 3w1 nie używam. Oatatnio do kawy dodaję tylko cukier i mleko kokosowe :) najpyszniejsze połączenie kawa z mlekiem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńna zdjęciu przedstawiłam kawę o smaku kokosowym, która składa się tylko z dwóch składników!! Fenomenalna!
UsuńJa nie pijam kawy, nie cierpię jej smaku. Jedynie zbożowa :)
OdpowiedzUsuńJa nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez kawy :)
OdpowiedzUsuńJa lubię naturalną kawę:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
kawka ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatni raz piłam kawę rozpuszczalną, odkąd mam młynek nie wyobrażam sobie wypić inną kawę, niż świeżo zmieloną. Jeśli ktoś mówi, że woli rozpuszczalną to chyba po prostu nie pił dobrej kawy. Grunt to dobrze zaparzyć, polecam poczytać- parzenie kawy w etno.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńW sumie jeśli chodzi o samą kawę to jak najbardziej ja również ją lubię, ale przede wszystkim mocno aromatyczne. Bardzo pasują mi kawy i herbaty ze sklepu https://www.coffeea7.pl/ i to właśnie najczęściej tam zamawiam te rzeczy.
OdpowiedzUsuńTeż wszystkiego unikać się nie da w 100%, trzeba podchodzić z rozsądkiem do zakupów. Sprawdźcie sobie tu może świetne kawy od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-AWAKEN-189.html, mają tu duży ich wybór.
OdpowiedzUsuńKiedyś piłam całkiem sporo takiej kawy, jednak teraz zamierzam przerzucić się na kawę ziarnistą. Czytałam, że taka kawa świeżo mielona jest najlepsza dla naszego organizmu. Na stronie: https://blueberryroasters.pl/ udało mi się znaleźć dobrą gatunkowo kawę, więc prawdopodobnie kupię ją tutaj.
OdpowiedzUsuń