16.03.2020

LISTA KONTROWERSYJNYCH SUBSTANCJI W KOSMETYKACH



Przed Tobą krótka „czarna lista” zawierająca substancje, których moim zdaniem warto unikać w kosmetykach, a przynajmniej zawsze rozważyć wybór kosmetyku, który je zawiera. Ważne, że będziesz wiedzieć jaką mają funkcję i jakie ryzyko może się wiązać z ich stosowaniem. Ostateczny wybór to Twoja decyzja, ale niech będzie to chociaż świadoma decyzja! :)


1.  Alcohol Denat (inne nazwy: Alcohol Denat, Denaturated Alcohol)
Funkcja w kosmetyku: rozpuszczalnik
 Alkohol denaturowany (etanol skażony) należący do grupy alkoholi o niskiej masie cząsteczkowej. W kosmetykach stosowany jako rozpuszczalnik, substancja konserwująca, bakteriobójcza. Narusza barierę hydrolipidową naskórka, przez co może przesuszać i podrażniać skórę. Można go spotkać najczęściej w tonikach i żelach do cer problematycznych. Pojawia się także w kosmetykach do stylizacji włosów, co może prowadzić do ich nadmiernego wysuszenia.
 ZASTRZEŻENIA: Naruszanie bariery hydrolipidowej naskórka, podrażnienia, wysuszanie skóry.

2.  Aluminium (sole aluminium) (inne nazwy: Aluminium chloride, Aluminium sulphate, Aluminium chlorhydrate, Aluminium phenosulphate, Aluminium zirconium tetrachlorohydrex)
Funkcja w kosmetyku: składniki aktywne antyperspirantów, blokują gruczoły potowe

 Sole glinu są składnikami aktywnymi antyperspirantów. Ich działanie polega na blokowaniu gruczołów potowych, co zapobiega wydzielaniu się potu na powierzchnię skóry. Związek między antyperspirantami zawierającymi sole glinu, a rakiem piersi, stanowi wiele kontrowersji w środowisku naukowym, jednak badania nie są jednoznaczne. Dwunastowodny siarczan glinowo-potasowy (ałun) to alternatywa dla tradycyjnych antyperspirantów. W odróżnieniu od nich, które blokują przepływ potu w górnej warstwie skóry, ałun hamuje rozwój bakterii na jej powierzchni, a ze względu na ujemny ładunek jonowy, nie wchłania się do komórek skóry. Zarówno sole glinu jak i ałun mogą powodować alergie i podrażnienia. Nie powinny być także stosowane na uszkodzony naskórek.
 ZASTRZEŻENIA: Genotoksyczność, akumulacja w gruczole sutkowym, alergie, podrażnienia.

3.  Avobenzone (inne nazwy: Butyl Methoxydibenzoylmethane, 1-(4-tert-Butylphenyl)-3-(4-methoxyphenyl) propane-1, 3-dione, 4-tert-butyl-4′-methoxydibenzoylmethane)
Funkcja w kosmetyku: filtr UV

 Chemiczny filtr przeciwsłoneczny, zapewniający ochronę przed promieniowaniem UVA. Kontrowersyjny ze względu na swoją stabilność, zależną od rodzaju rozpuszczalnika, w którym się znajduje. Istnieją substancje, tj. Octocrylene, witamina E, witamina C, ubichinon, które mogą zwiększyć fotostabilność tego związku. Może powodować uczulenia i alergie.
 ZASTRZEŻENIA: Niestabilność, alergie, podrażnienia.

4.  BHA (inna nazwa: Butylated Hydroxyanisole)
Funkcja w kosmetyku: przeciwutleniacz

 Butylowany hydroksyanizol to nierozpuszczalny w wodzie i nie ulegający degradacji związek organiczny. W kosmetykach stosowany jako przeciwutleniacz. Dodawany jest również do żywności, jednak nie na terenie USA, gdzie BHA i BHT są substancjami zakazanymi. Jest silnym alergenem, może wywoływać podrażnienie i zaczerwienienie skóry oraz oczu. Ma delikatne działanie estrogenne, jednak w badaniach z 2013r. nie określono jednoznacznie, czy ekspozycja na BHA prowadzi do zaburzeń hormonalnych. Jest to składnik podejrzany o działanie kancerogenne. Badania na szczurach wykazały, że BHA przyczyniło się do rozwoju raka w przedżołądku (organu, którego ludzie nie posiadają) oraz do uszkodzenia płuc. Wykazano również, że BHA działa negatywnie na pracę wątroby i nerek.
 ZASTRZEŻENIA: Podrażnienia, alergie, potencjalny kancerogen, toksyczność.

 5. BHT (inna nazwa: Butylated Hydroxytoluene)
Funkcja w kosmetyku: przeciwutleniacz

Butyloway hydroksytoluen to nierozpuszczalny w wodzie i nie ulegający degradacji związek organiczny. Ma udowodnione działanie penetrujące skórę. Jest stosowany w kosmetykach jako antyoksydant. Może łatwo podrażnić skórę oraz oczy, wywoływać zaczerwienienia i niekiedy duszności. Jest to składnik podejrzany o działanie kancerogenne.
ZASTRZEŻENIA: Podrażnienia, alergie, potencjalny kancerogen, toksyczność.
6.  Cocamide DEA
Funkcja w kosmetyku: substancja konsystencjotwórcza, pianotwórcza, emulgator
 
Substancja konsystencjotwórcza, pianotwórcza, emulgator. Dozwolona do stosowania w ograniczonym stężeniu. Cocamide DEA uznano jako substancję potencjalnie kancerogenną dla ludzi oraz alergenną i toksyczną dla skóry. Najczęściej występuje w szamponach i żelach myjących.
ZASTRZEŻENIA: Alergie, potencjalny kancerogen.

 7. Donory formaldehydu (inne nazwy: Diazolidinyl Urea, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, 5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxane, Quaternium-15, Sodium hydroxymethylglycinate, Benzylhemiformal, Madozolidinyl urea)
Funkcja w kosmetyku: konserwanty
 Donory formaldehydu występujące w kosmetykach pełnią rolę konserwantów. Związki te są kontrowersyjne ze względu na to, że formaldehyd, który występuje w tych związkach, w 2011 roku został określony czynnikiem rakotwórczym dla człowieka. Według badań z 2009 roku może on powodować także mutacje DNA, które mogą przyczynić się do rozwoju białaczki. Uwalnianie formaldehydu jest zależne od wartości pH oraz temperatury (wzrasta proporcjonalnie do temperatury), wzrasta także z czasem przechowywania produktów i jest specyficzne dla konkretnych kosmetyków. Quanternium-15 jest najbardziej drażniącym donorem formaldehydu.
 ZASTRZEŻENIA: Alergie, podrażnienia.

8.  EDTA (Disdiodium, Tetrasodium) (inne nazwy: Ethylenediamine Tetraacetic Acid, Calcium Disodium EDTA, Diammonium EDTA, Dipotassium EDTA, Disodium EDTA, TEA-EDTA, Tetrasodium EDTA, Tripotassium EDTA and Trisodium EDTA, Trisodium HEDTA)
Funkcja w kosmetyku: substancja chelatująca

 EDTA (EthyleneDiamine Tetraacetic Acid) i jego sole to krystaliczne substancje często spotykane w postaci wodnych roztworów. EDTA jest czynnikiem chelatującym, czyli takim, który ma zdolność wiązania jonów metali. Zespół ekspertów ds. Oceny składników kosmetycznych (CIR) stwierdził, że ETDA i powiązane związki są bezpieczne w zastosowaniach w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, należy jednak zachować ostrożność przy łączeniu ich z substancjami niebezpiecznymi. EDTA jest głównie syntetyzowany z etylenodiaminy (1,2-diaminoetan), formaldehydu i cyjanku sodu. Prawidłowy proces syntezy nie powinien prowadzić jednak do zanieczyszczeń związku EDTA jego substratami (etylenodiaminą, formaldehydem czy cyjankiem sodu). Najpopularniejsza metoda syntezy może powodować jedynie powstawanie zanieczyszczeń kwasem nitrylotrioctowym (inny popularny chelator).
 ZASTRZEŻENIA: Wspomaganie penetracji innych składników.

9.  Filtry przenikające (Ethylhexyl Methoxycinnamate, Homosalate, Octyl Methoxycinnamate, Benzophenone-3, Benzophenone-4, 4-Methylbenzylidene Camphor, Octyl Dimethyl PABA, Octylomethoxycinnamate)
Funkcja w kosmetyku: filtr UV

Przeciwsłoneczne filtry przenikające to filtry chemiczne, które mają zdolność przenikania do krwioobiegu (również do mleka mam karmiących). Mogą powodować mutacje komórkowe. Mają wysoki potencjał alergenny. Są podejrzane o lekkie działanie estrogenne, jednak wciąż brakuje oficjalnego stanowiska organizacji naukowych w tej sprawie. Mogą powodować podrażnienia i reakcje alergiczne.
ZASTRZEŻENIA: zdolność przenikania do krwioobiegu, wysoki potencjał alergenny.
10. Iodopropynyl Butyl Carbamate (inne nazwy: Butyliodopropynyl Ester Carbamid Acid, IPBC)
Funkcja w kosmetyku: konserwant
 Butylokarbaminian jodopropynylu to substancja stosowana w kosmetykach jako konserwant. Poddana wielu restrykcjom w przemyśle kosmetycznym ze względu na jej toksyczność. Według raportu CIR ten konserwant nie powinien być stosowany w kosmetykach w aerozolu - wdychany powoduje uszkodzenia płuc. Jest też silnym alergenem i bardzo łatwo drażni skórę. Jego maksymalne stężenie w kosmetyku nie powinno przekraczać 0,1%.
 ZASTRZEŻENIA: wysoki potencjał alergenny, podrażnienia.
11. Isobutane (inna nazwa: 1,1-dimethylethane)
Funkcja w kosmetyku: rozpuszczalnik
 Bezwonny, bezbarwny gaz stosowany w aerozolach i piankach. Służy też jako rozpuszczalnik. Może powodować podrażnienia błon śluzowych i zawroty głowy. Nie powinien być wdychany. Występuje najczęściej w kosmetykach z aerozolem (lakiery do włosów, antyperspiranty, suche szampony).
ZASTRZEŻENIA: podrażnienia błon śluzowych.
12.  Methylchloroisothiazolinone, Methyllisothiazolinone (inne nazwy: 5-Chloro-2-methyl-4-isothiazolin-3-one, 2-methyl-4-isothiazoline-3-one)
Funkcja w kosmetyku: konserwanty
 Substancje uznane za silne alergeny, szczególnie jeśli są stosowane w produktach niespłukiwanych. Mają zdolność przenikania do krwiobiegu oraz kumulacji w wątrobie. Mogą negatywnie wpływać na DNA komórek, niszcząc lub uszkadzając je. Dodatkowo MI/MCI powoduje spadek naturalnego czynnika nawilżającego w naskórku i osłabia naturalną barierę ochronną skóry, co może być przyczyną silniejszych reakcji alergicznych.
ZASTRZEŻENIA: wysoki potencjał alergenny, podrażnienia, osłabienie naturalnej bariery hydrolipidowej.
13.  Octocrylene (inne nazwy: Octocrylene, 2-Propenoic acid, 2-cyano-3,3-diphenyl-, 2-ethylhexyl ester)
Funkcja w kosmetyku: filtr UV
Filtr chemiczny, który chroni skórę przed wpływem promieniowania słonecznego. Może być drażniący dla dzieci, jednak podrażnienia u dorosłych zdarzają się bardzo rzadko. Badania potwierdziły zdolność tego związku do absorpcji przez skórę, gdzie może przyczynić się do niszczenia struktur komórkowych. Jest toksyczny dla środowiska. W Japonii zawartość Octocrylene w kosmetykach jest ściśle kontrolowana.
ZASTRZEŻENIA: podrażnienia i zaczerwienienia u dzieci, zdolność do absorpcji.
 14. Parabeny (Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben)
Funkcja w kosmetyku: konserwanty

10 komentarzy:

  1. Bardzo nie lubię alkoholu denatu

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cenny post. Nie wszystko jeszcze znam, ale wielu składników unikam.

    OdpowiedzUsuń
  3. I weź tu człowieku wszystko spamiętaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cenny post. ja staram się unikać tych substancji ale nie sposób wszystkiego zapamiętać i wyłapać podczas oceny składu kosmetyku. Zapiszę sobie ten post gdzieś w zakładkach, żeby do niego wrócić w razie potrzeby ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. totalnie się nie znam na skłądach, i podziwiam każdego kto to ogarnia ;DD

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i bardzo potrzebny post, często mam problem z niektórymi składnikami w kosmetykach. Nie zawsze wiem, które co oznaczają i jaki mają wpływ na nasz organizm, skórę itp.

    Jedynie mogę Ci podziękować za taką dawkę niezbędnych informacji.

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń